Temperatur indikation med lysdioder.

 

Et lille kredsløb der er tænkt som en meget simpel og billig måde at lave en form for indikation af et temperatur niveau inden for et bestemt temperatur måleområde.

 Vcc: 12Vdc
R1: 2,2Kohm
Rled: Formodstand for LED
P1: 1Mohm (multiturn)
NTC: 10Kohm
LED: Lysdiode af valgfri type
FET: 2N7000
 

Kredsløbet er bygget op af to separate kredsløb, det første bestående af NTC modstanden og R1, danner en temperatur afhængig spændingsdeler, som sjovt nok giver en spænding afhængig af temperaturen på sensor udgangen.
Spændingen kommer så over i det andet kredsløb, som er en spændings afhængig kontakt, der kan justeres på P1.

Idéen med at dele kredsløbet op i 2 separate kredsløb, er at man kan lave flere kredsløb magen til kredsløb 2(P1, FET, LED og Rled) og sætte til sensorudgangen, og justere separat for hvert kredsløb hvornår lysdioden skal tænde og på den måde lave et simpelt lysdiode meter over et bestemt temperatur område.

Der kan kobles op til 10stk af kredsløb 2 til sensor udgangen og dermed kan man få en indikation på op til 10 måleområder. Det skal dog siges at jo flere lysdioder man vil bruge som indikation jo mere besværlig bliver justeringen.

For at justere lysdioderne skal man bruge f.eks. et digitalt termometer og koge noget vand i en elkedel, imens man venter på at vandet koger, indstiller man alle trimmerne for alle lysdioderne, så gate er forbundet til stel eller at der er mest modstand imellem gate og sensor indgangen, med andre ord man skruer helt ned for alle sine trimmere i sit kredsløb.
Når vandet er kogt hælder man det op i en varmefast skål og stikker termometeret og NTC modstanden ned i vandet (sørg for at NTC modstandens ben ikke kan blive våde og kortslutte i vandet) og fortynder med koldt vand indtil temperaturen viser den højeste temperatur som man vil have kredsløbet til at lyse ved, altså den sidste lysdiode med den højeste temperatur værdi, man justere nu trimmeren for den lysdiode til den lige akkurat tænder og venter til at vandet er faldet en grad og tjekker efter om den nu også slukker igen.
Når den højeste lysdiode er justeret korrekt fortsætter man samme procedure med den næst højeste i rækken, og det gør man indtil de alle er indstillet til den temperatur de hver skal begynde at lyse ved.

Selve kredsløbet kan godt være afhængig af forsynings spændingen, hvilket også vil sige at man skal justere det med den spændingskilde, man har påtænkt at den skal være tilsluttet og man skal sikre sig at det er en rimelig stabil forsyning (en elektrolyt kondensator på 2200uF parallelt med forsynings spændingen på kredsløbet kan hjælpe), speciel hvis man har mange lysdioder og man har et meget lille måleområde, f.eks. et måleområde på 20grader fra laveste til højeste temperatur og man har 10 lysdioder.

Rled er en formodstand til den lysdiode den sidder i serie med, for at finde værdien af en formodstand kan man kigge her>

< Tilbage til sidste side.