Elektronik, kredsløb m.m.

 

Her kan du finde forskellige nyttige kredsløb med lysdioder og meget mere, hvis du selv har nogle kredsløb du gerne vil dele med andre og have ud på siden er du velkommen til at skrive en mail til mig, du er også velkommen til at skrive hvis du står og mangler et kredsløb med en bestemt funktion og du vil have hjælp til at konstruere det. I bunden af den her side kan du finde forklaring og symboler på de mest almindelige komponenter, og få den mest basale viden om elektronik. Nogle af komponenterne kan du også hente datablade på, hvilket kræver at du har Acrobat reader installeret. Det skal siges at mange af kredsløbene er lavet på baggrund af teori og udregninger, så det kan ikke udelukkes at der skal finpudses lidt hist og her, du er selvfølgelig også velkommen til at skrive hvis du har problemer med at få det til at virke.

 

Kredsløb

Switchmode, DC-DC konverter >
Strømbegrænser, Konstantstrøms kredsløb, LED tester og High power LED driver >
Temperatur styring af f.eks. blæsere >
Elektronisk ON/OFF switch(Flip Flop). Til at bruge trykknap i stedet for vippeafbryder >
LED indikation af blæser/pumpe stop og nedlukning af computer ved køler stop eller for høj temperatur >
Beskyttelseskredsløb til genopladelige lithiumbatterier >
AEG(Airsoft Electric Gun) avanceret kontrol kredsløb >
AEG(Airsoft Electric Gun) Mundingsflash kredsløb>
LED indikation af temperatur (termometer med Lysdioder) >

Der vil komme flere kredsløb med tiden...

 

Komponenter

Modstande:

Alm. modstand: Den behøver ikke så meget forklaring og ellers så kig under: "Hvordan finder man værdien af sin formodstand" >

Trimmer: En modstand som kan varieres med en lille skrutrækker eller andet værktøj. Den har 3 ben, 2 af benene sidder i hver sin ende af modstanden og det sidste er det ben som man justere modstanden på, imellem de andre 2 ben.

Potentiometer: Er faktisk det samme som en trimmer, bortset fra at der er sat en aksel på så man kan justere modstanden med fingrene uden brug af værktøj.

NTC modstand: En temperatur afhængig modstand, hvilket vil sige at jo større temperatur den bliver udsat for jo mindre er dens modstand. Der findes også en version der hedder PTC som har større modstand jo større temperaturen er.

LDR modstand: En lys afhængig modstand, den ændre sin modstand efter hvor meget lys den bliver udsat for.

Sikring: En sikring indeholder en lille tråd som er konstrueret til at brænde over når der går en bestemt mængde strøm igennem den. Den fås i en fast udgave og en træng udgave, den trænge udgave kan holde til at strømme går igennem den i et kort stykke tid før den brænder over.

Kondensatore m.m.:

Kondensator: Et komponent som kan holde en lille ladning af elektroner, selve kapaciteten bliver målt i farad. En kondensator kan også virke som en frekvens afhængig modstand, som yder en hvis modstand ved en hvis frekvens, jo højere kapaciteten er eller jo større frekvens jo højere modstand yder den, ydermere har den en fase forskydning på 90grader, men det er en helt anden historie.

Elektrolyt kondensator: En polariseret udgave af kondensatoren, hvilket vil sige at den har en plus pol og en minus pol lige som et batteri. Den har også den fordel at den som regel kan laves med en meget højere kapacitet.

Batteri: Kræver ikke så meget forklaring.

Dioder:

Alm. diode: Et komponent som kun leder strømmen en vej fra anoden til katoden, som på billedet er fra venstre imod højre, du kan læse mere om hvordan den virker under: "Hvad er en LED?" >

Nogle eksempler på de mest almindelige dioder i brug kan nævnes 1N4148(datablad: ) og 1N400(1-7)(datablad: ).

Zener diode: En speciel diode som i lede retningen(fra anoden til katoden) virker som en alm. diode, mens i modsat lede retningen(fra katoden til anoden) har den det man kalder en lav breakdown voltage, hvilket vil sige at den er lavet til at lede ved en speciel spænding modsat lede retningen, og det er uden at gå i stykker.

Lysdiode: Kig under: "Hvad er en LED?" >

Fotodiode: En diode som generer en lille smule strøm proportional med lyset der rammer den. Fotoceller virker faktisk på samme måde.

Thyristor: En speciel "diode" som leder en strøm fra anoden til katoden når den modtager en strøm impuls på gaten. Den stopper ikke med at lede strømmen igen så længe at der løber strøm fra anoden til katoden. Der findes også en vekselstrøms udgave som man kalder en triac, symbolet for en triac er faktisk en krydsning imellem symbolet for thyristoren og symbolet for en diac.

Diac: Et komponent som bliver brugt sammen med en thyristor eller en triac, den virker faktisk lidt som en zenerdiode, den leder først strøm når der ligger en spænding som er højere end dens breakdown voltage. Forskellen på en zener diode og en diac, er at diac'en fungere som en zener diode i begge retninger.

Bipolare transistorer:

NPN transistor: En transistor er et komponent som der leder en strøm fra collector til emitter, når der er en strøm tilstede fra base til emitter. I transistoren er der en diode strækning fra collector til basen og fra basen til emitter, det vil sige at for at transistoren skal åbne for en strøm fra collector til emitter, skal der ligge en spænding på mindst 0,6V(standartiseret diode strækning for en silicium diode) fra base til emitter, ydermere vil der så være 1 diode strækning fra collector til emitter, altså 0,6V som altid vil ligge over transistoren. Hvor meget strøm der skal til på base for at åbne for en hvis strøm imellem collector til emitter, altså selve strømforstærkningen angiver man i HFE, f.eks. vil en transistor som har en HFE på 500, lede 500ma fra collector til emitter, hvis der løber 1ma imellem base og emitter.

Eksempler på mest almindelige NPN transistorer kan nævnes: BC546(datablad: ) og BD437(datablad: ).

PNP transistor: Virker ligesom en NPN transistor, bortset fra at den har omvendt polaritet, der skal altså ligge minus 0,6V fra base til emitter, for at den åbner for en negativ spænding/strøm fra collector til emitter.

Eksempler på mest almindelige PNP transistorer kan nævnes: BC556(datablad: ).

Mosfet's:

N-channel Mosfet: En mosfet kan sammenlignes med en bipolar transistor dog uden en diode strækning så den virker mere som en modstand man kan justere ved hjælp af en spænding på gate. En N-channel mosfet åbner ved en positiv spænding på gate i forhold til source.

En mosfet har også en lille modstand selvom den er fuldstændigt åben, denne modstand kalder man RDSon og man kan se værdien af den i databladet over mosfet'en. Man skal også være opmærksom på at en mosfet er et rimeligt følsomt komponent, hvilket vil sige at statisk elektricitet kan ødelægge den.

P-channel Mosfet: Virker ligesom en N-channel mosfet, bortset fra at den har omvendt polaritet, der skal altså ligge en negativ spænding på gate i forhold til source.

IC'er:

IC'er er små integrerede kredsløb som kan indeholde alt fra spændingsregulatore til operationsforstærkere til små digitale kredsløb. På tegningen kan man se de mest almindelige hus typer med ben nummer, ben 1 er altid det første ben til venstre fra markerings hakket i huset.

Man skal være opmærksom på at de fleste IC'er er følsomme overfor statisk elektricitet som kan ødelægge dem.

De fås desuden i mange andre typer hus fra 3 til over 1000 ben.

< Tilbage til forsiden.